Un fost profesor de fizică din Sălaj a lăsat catedra pentru a cultiva brazi. Acum are o plantaţie de 520 de hectare, a cincea din Europa.
Brazi cât vezi cu ochii. Cam aşa arată, acum, „sala de clasă" a profesorului Szoboszlai Attila (48 de ani). „Şcoala" lui este în comuna sălăjeană Camăr, locul său de baştină de altfel. A revenit aici, împreună cu familia, în 1992, după ce a lucrat ca profesor de fizică şi chimie într-o altă comună din judeţ.
A fost ales imediat în funcţia de primar al comunei şi a rămas încă trei mandate. În acelaşi timp, pentru că tocmai primise ca moştenire o suprafaţă de teren, s-a decis să facă, pe lângă treburile edilitare ale comunei, şi puţină agricultură. Aşa a ajuns la o investiţie de 3 milioane de euro.
Idee nemţească
A început să meargă prin Occident pentru a vedea ce cultivă străinii în zonele cu relief şi sol asemănătoare cu ale noastre. „În Germania am văzut prima dată, într-o zonă care semăna foarte bine cu dealurile de la noi, o cultură de brazi ornamentali", spune el, adăugând că imediat a luat legătura cu oameni de afaceri austrieci care aveau deja astfel de plantaţii şi i-a invitat în Sălaj, pentru a vedea cu ochii lor dacă terenul de aici ar avea potenţial pentru dezvoltarea unei astfel de culturi şi la noi.
„Am luat inclusiv probe de sol, iar pentru că rezultatele au arătat că terenul este potrivit, în 2006 am demarat afacerea. O afacere românească, în care este asociat şi un partener din Austria, şi unul din Ungaria", punctează el.
Cei trei parteneri au luat împreună decizia de a lua în arendă 300 de hectare de teren, urmând ca în fiecare an să planteze câte 100 de hectare cu brazi ornamentali, pe care mai apoi să-i vândă pe piaţa românească, dar şi pe pieţele europene. „Mâncând mi s-a făcut poftă, aş putea zice, aşa că de la 300 de hectare am ajuns în scurt timp la