Lovită serios de secetă în acest an, Hidroelectrica a efectuat azi primele probe la o hidrocentrală a cărei construcție a început pe vremea lui Ceaușescu. Sursa: AGERPRES
Hidroelectrica a efectuat azi primele probe la hidroagregatul nr. 1 de la Centrala Robeşti, amenajare construită pe râul Olt, începută în anul 1989.
Hidrocentrala de la Robeşti face parte dintr-un complex de hidrocentrale - CHE Cornetu, CHE Câineni, CHE Lotrioara - începute înainte de 1989, dar care în ultimii 20 de ani, din lipsa fondurilor, au fost mai mult timp în conservare, informează Agerpres.
Prima din aceste amenajări hidroelectrice care a fost finalizată după Revoluţie, în anul 2003, a fost CHE Cornetu, centrală echipată cu două turbine Kaplan şi cu o putere instalată de 30 MW oră. Următoarea centrală la care au fost reluate lucrările, începând cu anul 2003, a fost CHE Robeşti.
Potrivit reprezentanţilor Hidroelectrica, întârzierea punerii în funcţiune a acestei amenajări hidroelectrice s-a datorat faptului că această centrală nu avea unde să evacueze curent în sistemul naţional.
''Înainte de 1989, atunci când au fost gândite amenajările Robeşti, Câineni, Lotrioara, s-a gândit ca aceste hidrocentrale să evacueze în staţia de transformare Sibiu Sud. În acest sens trebuia executată o linie de înaltă tensiune, lungă de 48 de km, care să ajungă de la hidrocentrale la această staţie. După revoluţie lucrurile s-au complicat, traseul acestei linii traversa terenuri aflate în proprietate privată, iar sumele necesare exproprierii erau destul de mari pentru capacităţile noastre de finanţare'', au precizat reprezentanţii Hidroelectrica.
În acest sens s-a ajuns la o soluţie finală ca în zona Râul Vadului, la jumătatea distanţei, să se construiască o staţie nouă de transformare unde hidrocentrale menţionate să se conecteze la sistemul naţi