Băuturile alcoolice de casă sunt uşor de preparat şi pot fi o surpriză plăcută pentru invitaţii pe care îi primiţi de Sărbători
Cele mai multe băuturi alcoolice preparate în casă au un ingredient de bază comun - votca, pentru că este incoloră şi nearomată, deci poate fi „transformată“ în aproape orice. În cazul în care sunteţi adeptul unei variante „tradiţionale“ româneşti, puteţi folosi în loc de votcă alcool etilic, acesta având aceleaşi caracteristici - singura condiţie pentru un lichior de casă reuşit fiind ca alcoolul folosit să fie de bună calitate.
Pornind de la acest ingredient versatil, puteţi crea chiar acasă lichioruri dintre cele mai populare, ca, de exemplu, cel de ciocolată, amaretto sau irish cream. Dacă preferaţi băuturile cu arome subtile de ierburi aromate, condimente sau fructe, puteţi folosi tot votcă sau alcool drept punct de plecare, dar la fel de bine puteţi experimenta cu rom, tequila, gin şi chiar whiskey - în funcţie de gusturile şi preferinţele dumneavoastră şi ale invitaţilor care urmează să vă calce pragul.
Arome şi gusturi
Ce trebuie să aveţi în vedere este faptul că prepararea băuturilor de casă nu este o ştiinţă exactă. Totul depinde de preferinţe şi gusturi, iar dacă aroma băuturii va fi prea tare, acest inconvenient poate fi „reparat“ prin adăugarea unei cantităţi mai mari de alcool folosit ca bază.
Există două modalităţi prin care puteţi conferi aromă unei băuturi alcoolice preparate în casă. Fie folosiţi extracte sau esenţe ale aromelor dorite, pe care să le combinaţi direct cu alcoolul folosit ca bază, fie ingrediente crude, care trebuie lăsate să se macereze împreună cu alcoolul timp de câteva zile (sau săptămâni, după cum se precizează în reţetă). Prima metodă este cea mai rapidă pentru prepararea unei cantităţi de alcool şi, în câteva situaţii (de exemplu în cazul extractului de migda