Miniştrii de Finanţe din zona euro au confirmat ieri că vor contribui cu 150 de miliarde de euro pentru înfiinţarea unui fond de urgenţă special în cadrul FMI pentru sprijinirea statelor cu probleme din uniunea monetară, însă statele din afara uniunii monetare se arată reticente să blocheze sume importante în aceste mecanism.
Unul dintre principalii piloni ai strategiei de salvare a zonei euro, stabilită la Summitul de la 9 decembrie, care a avut loc la Bruxelles, este înfiinţarea unui fond special în cadrul FMI, în valoare de 200 de miliarde de euro, pentru sprijinirea statelor cu probleme din uniunea monetar. Cu toate acestea, statele care nu fac fac parte din zona euro se arată reticente în a bloca părţi importante din rezervele valutare ale băncilor centrale pentru a contribui la acest fond.
Marea Britanie a fost prima care a refuzat să contribuie la noul fond. Liderii europeni au cerut statului să participe la înfiinţarea mecanismului chiar dacă premierul David Cameron a refuzat să adere la noul pact fiscal, hotărât acum două săptămâni la Summitul care a avut loc la Bruxelles. Oficialii au cerut Marii Britanii o contribuţie de 25 de miliarde de lire sterline (29,7 miliarde de euro), însă statul a refuzat.
Miroslav Singer, guvernatorul băncii centrale a Cehiei, a declarat că un eventual împrumut către Fondul Monetar Internaţional ar bloca o parte prea mare din rezervele valutare ale ţării, potrivit unui interviu publicat astăzi de cotidianul ceh Hospodarske Noviny.
Singer a arătat că împrumutul vizat ar creşte expunerea Cehiei pe FMI la aproape un sfert din rezervele valutare ale ţării, situaţie riscantă în contextul turbulenţelor curente şi condiţiilor economice globale dificile.
Potrivit acordului, contribuţia Cehiei s-ar ridica la 3,5 miliarde euro.
Şi Bulgaria a refuzat oficial luni să participe la program,