În luna decembri, investitorii din întreaga lume și-au redimensionat expunerea pe cash şi instrumente financiare lichide, până la cel mai înalt nivel din ultimul an. Ei se pregătesc astfel pentru un 2012 ce ar putea fi afectat îngrijorările în creştere cu privire la soluţionarea crizei datoriilor suverane. Nu puţini sunt însă şi cei care s-au reorientat şi către pieţele de acţiuni.
Un sondaj realizat de agenţia de presă Reuters, care a implicat 56 de case de investiții majore din Statele Unite, Europa continentală, Marea Britanie și Japonia arată că un portofoliu echilibrat tipic are o expunere de 6,6% din activele sale în active lichide, cea mai mare proporție din decembrie 2010. Un nivel deasemeni în creştere față de cele 6,4% cât reprezentau lichidităţile în totalul portofoliului respectiv, luna trecută.
Statele Unite și Japonia susțin piețele de acțiuni
Sondajul a arătat, totodată, că expunerea pe piețele de acțiuni a crescut de la 50,6%, luna trecută, la 51,3%, marcându-se astfel cel mai mare nivel din iulie până în prezent. O creștere susținută în special de investitorii americani și japonezi. Ponderea obligaţiunilor în structura portofoliului tipic luat ca etalon în sondajul Reuters, a scăzut în ultima lună de la 35,3% la 34,3%, înregistrând astfel cel mai scăzut nivel din martie până în prezent.
„Cu toate prognozele negative față de creșterea economică de anul viitor, suntem optimiști asupra tendinței pe termen lung a acțiunilor, tendință care reflectă evaluările scăzute și pozițiile financiare relativ puternice ale multor companii”, a declarat pentru Reuters, Alec Letchfield, directorul de investiții al departamentului de gestiune de active al HSBC, cea mai mare bancă din Europa, după activele administrate. „Totuși, o viitoare creștere a volatilității pieței este probabilă iar riscul de recesiune se menține în cazul