Chiriile spatiilor comerciale vor ramane cel mai probabil constante in 2012, insa ar mai putea totusi sa existe un declin usor in cazul unei inrautatiri abrupte a indicatorilor macro-economici. Analistii considera ca diferentele dintre proiectele prime si cele non prime se vor accentua, iar "compromisurile" pe care proprietarii de mall-uri le fac pentru a atrage chiriasi vor continua.
DailyBusiness.ro a discutat cu Andrei Vacaru, directorul departamentului de retail al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, despre evolutia pietei de retail din 2011 si asteptarile de la 2012.
“In continuare, aspecte precum contributia proprietarului la amenajarea spatiilor, chiria in trepte sau chiar o perioada intiala cu plata doar a chiriei procentuale din cifra de afaceri vor ramane elemente cheie in contractele de inchiriere ale centrelor comerciale mai putin dominante, fiind obtinute cu precadere de retaileri internationali care actioneaza ca si chiriasi ancora”, a declarat Andrei Vacaru.
In ceea ce priveste cererea de anul viitor, “nu intrevedem fluctuatii semnificative comparativ cu 2011. Exista retaileri internationali care analizeaza acum piata din Romania, prin urmare am putea vedea aparitia unor branduri noi”, spune consultantul JLL.
Cum merge procesul de preinchiriere pentru proiecte de retail viitoare? “Cererea s-a axat in principal pe centrele comerciale existente cu cele mai bune performante, iar proprietarii acestora au avut spatii disponibile, avand in vedere ca in ultimii ani mai multe branduri s-au confruntat cu probleme ce au avut un impact negativ asupra mallurilor in care erau prezente. In ceea ce priveste preinchirierea, majoritatea retailerilor sunt interesati doar de proiecte dominante din Bucuresti sau principalele orase secundare”, a explicat specialistul.
Principalele elemente carora r