Primul ministru Emil Boc a participat marţi la o întâlnire cu mai mulţi tineri deschişi dialogului pe tema Declaraţiei de competitivitate pentru România 2020.
Şeful Executivului a vorbit tinerilor despre obiectivele României cu privire la atingerea standardelor europene şi le-a explicat că trebuie eliminate cât mai curând şi eventualele decalaje care separă ţara noastră de UE. ‘Este adevărat că UE trece în prezent printr-un proces de rearanjare a regulilor financiare punând chiar în joc existenţa uniunii. Prin discuţiile purtate în aceste foruri se joacă soarta euro, dar niciun politician nu doreşte destrămarea UE. Există alternative pentru consolidarea uniunii ce presupun însă reguli mai bine respectate şi uneori severe pentru anumite state’, a explicat Emil Boc.
El a spus că au fost situaţii în care politicienii au greşit, adoptând legi fără acoperire în economie. Primul-ministru a arătat că acordul interfiscal european nu ar trebui modificat dacă se schimbă guvernele, iar documentul prevede sancţiuni precum retragerea dreptului de veto, retragerea fondurilor europene sau creşterea taxelor. ‘România este pe drumul corect cu ceea ce a făcut pentru că are un buget echilibrat şi în perspectivă de 1,9% în 2012 şi spre 0 în 2013. (…)
Datoria publică este şi ea sub plafonul impus de UE, dar trebuie să rezolvăm anumite reforme şi în plan intern. Ne trebuie competitivitate şi de aceea am declanşat reforme în educaţie, în domeniul juridic, social, prin modificarea Codului Muncii în care performanţa este un criteriu care primează’, a spus premierul, vorbind de o schimbare a mentalităţii ce poate apărea în viitor în societatea românească.
Premierul a cerut tinerilor, potrivit Agerpres, imaginaţie şi creativitate în dezvoltarea unor afaceri, astfel încât România să devină o ţară performantă şi competitivă până în 2020. Obiectivele principale ale întâ