Sub ameninţarea revocării, actuala conducere a Bursei bucureştene scoate la intimidare armele din dotare. Consiliul Bursei de Valori Bucureşti şi-a programat pentru astăzi o şedinţă ca să discute introducerea unei structuri dualiste de administrare a bursei, formată dintr-un consiliu de supraveghere şi un directorat, şi convocarea acţionarilor să decidă modificarea actului constitutiv. Adică, administratorii BVB mai vor o AGA, care să aibă loc ulterior celei în care acţionarii le vor fi decis soarta. Pe 9 ianuarie 2012, acţionarii trebuie să decidă dacă acceptă propunerea de revocare a actualei conduceri şi, în caz afirmativ, să aleagă o nouă conducere.
Potrivit zvonurilor din piaţă, actualul preşedinte, Stere Farmache, ar fi recurs la această soluţie ca să-şi asigure susţinerea SIF2 "Moldova", care ar deţine aproximativ 5% din titlurile BVB, la alegerile de pe 9 ianuarie.
Ciprian Zah, vecepreşedintele Bursei, ne-a declarat, ieri, că, dacă majoritatea membrilor Consiliului BVB vor aproba introducerea sistemului dualist, atunci va fi convocată Adunarea Generală Extraordinară (AGEA), în care acţionarii urmează să hotărască modificarea actului constitutiv, în scopul implementării noii structuri de administrare.
Ciprian Zah consideră că, deşi acest sistem va aduce multe beneficii bursei, momentul ales nu este propice. "Voi propune ca discuţiile privind schimbarea modului de conducere să se ţină la AGA de bilanţ sau ca administratorii aleşi (n.r. pe 9 ianuarie) să preia de drept funcţiile din Consiliul de Supraveghere", ne-a declarat domnia sa.
Discuţiile privind acest nou mod de administrare au început încă din primăvară, când a fost adoptat codul de guvernanţă corporatistă, însă până acum nimeni nu a mai pomenit nimic de acest subiect.
Convocarea unei alte AGA ar putea fi considerată, alături de demiterea lui Valentin Ionescu din funcţia de