Reprezentanții universităților de stat vor s-au plâns ieri cunducerii Ministerului Educaţiei că intreţinerea unui bugetar costă prea scump. Rectorii din Chișinău cer autonomie financiară pentru fiecare centru de studii în parte și autogestiune pentru căminele studențești pe care le au în subordine.
Rectorii universităților de stat au solicitat ieri, în cadrul unei sesiuni de audieri la Ministerul Educației, majorarea taxelor de școlarizare și cele de cazare. Motivele invocate de reprezentanții Universității de Stat (USM), ai Universității Tehnice (UTM) și Academiei de Ştiinţe Economice constau în cheltuielile prea mari cu personalul didactic și costurile de întreținere.
Află ce poți face cu un carnet de student în Republica Moldova
Șapte studenți din Republica Moldova au golit conturile primăriilor din SUA
„Calitatea costă. Pentru a pregăti un inginer nu e suficient să ai tablă, cretă și un amfiteatru. Ce înseamnă o taxă de școlarizare de 6.500 de lei? La universitățile din Franța și Germania se percep câte 500 de euro doar pentru înscriere", a declarat Petru Todos, prim-prorector al UTM.
Click aici să vezi în ce condiții trăiesc studenții de la căminele din Chișinău. Vezi GALERIA FOTO!
Doleanța a fost susținută de Grigore Belostecinic, rector ASEM, precum și Gheorghe Ciocanu, rectorul USM, care au insistat asupra taxelor prea mici percepute pentru cazare, comparativ cu cheltuielile de întreținere.
„Am avut cheltuieli de 12,6 milioane de lei și venituri de 4,5 milioane pe locurile din cămine. Ne e greu pentru că avem 16 cămine", a menționat Ciocanu. Conform ultimelor date, cea mai scumpă cazare în Chișinău costă 400 de lei lunar pentru un loc la căminele ASEM.
„Condiții" cu bucătărie și toaletă, la comun
Studenții, pe de altă parte, ar putea suporta unele majorări de tarife, dar pentru asta vor și condiții m