Deşi oficialii de la Bucureşti se pregătesc să elimine subvenţiile acordate la construirea de locuinţe prin credit ipotecar, ţările din regiune continuă să deruleze programe similare prin care încearcă o revigorare a segmentului construcţiilor, care abia acum, după trei ani de criză, începe să dea primele semne de revenire.
Contrar politicilor din regiune, Guvernul de la Bucureşti vrea să elimine subvenţiile acordate la construirea de locuinţe prin credite ipotecare, motivând că preţurile materialelor de contrucţie s-au redus semnificativ pe fondul crizei şi că în plus bugetul public se află sub presiune.
Subvenţia pentru construirea unei locuinţe prin credit ipotecar ajunge în prezent la 30% din costurile de construcţie ale acesteia, dar poate depăşi echivalentul în lei a 15.000 de euro şi valoarea creditului ipotecar contractat. Guvernul nu a mai alocat bani pentru acest program de peste un an şi jumătate, toate solicitările de plată efectuate din februarie 2010 încoace nefiind onorate, scrie revista BUSINESS CONSTRUCT.
În schimb, Guvernul ţine în viaţă programul "Prima casă", care deşi a fost anunţat ca o măsură de dezgheţare a pieţei imobiliare şi a pieţei contrucţiilor, nu şi-a atins decât parţial scopul. Majoritatea covârşitoare a finanţărilor acordate pentru acest program au mers către achiziţia de locuinţe vechi, astfel că programul nu a făcut decât să permită băncilor să vândă credite iptecare fără să-şi asume riscuri prea mari. Cu toate că teoretic clienţii băncilor pot lua credite garantate de stat şi pentru a-şi construi o locuinţă, în realitate au fost vândute numai câteva credite în acest scop deoarece procesul este atât de complicat încât mulţi clienţi preferă să renunţe.
Prin intermediul ANL au fost construite în total mai puţin de 30.000 de locuinţe, cât era stocul total realizat pe piaţa locală în perioada de boom în