O lume intreaga urmareste cu neliniste evenimentele din Coreea de Nord, unde moartea subita a lui Kim Jong Il a dat nastere la temeri profunde privind stabilitatea regiunii si securitatea arsenalului nuclear nord-coreean.
Televiziunea de stat transmite, de doua zile, imagini cu nord-coreeni plangand isteric la moartea liderului lor. Greu de spus daca durerea lor este sincera, insa ce este limpede e faptul ca ii asteapta cateva luni, poate chiar ani, de necunoscut, scrie The Guardian.
Expertul in Coreea, Leonid Petrov, de la Universitatea Sydney, nu se asteapta la manifestari la fel de dramatice ca la moartea lui Kim Ir Sen, in 1994, intrucat "este in crestere cinismul fata de sfera politica". Petrov prezice ca va exista o lunga si "extrem de convenabila" perioada de doliu.
Moartea lui Kim a survenit cu cateva zile inainte de inceperea anului 2012, care ar fi trebuit sa fie "un an de glorie". "Acum nu mai trebuie sa-si onoreze promisiunea ca tara va deveni un stat puternic si prosper... Populatiei i se va cere sa lucreze din greu, ore multe, si vor exista doar cateva aniversari ale centenarului lui Kim Ir Sen", crede expertul.
Pe plan intern, un control si mai dur si, eventual, lupta pentru putere
Tara se inchide si mai mult, pe termen nedefinit. Delegatiile straine nu sunt acceptate la inmormantarea lui Kim Jong Il, iar comunicatiile si calatoriile vor fi sever limitate, pe masura ce autoritatile incearca sa stabilizeze situatia interna. Cum nu exista societate civila si comunicatiile sunt urmarite, nu exista sansa unei miscari populare.
Inmormantarea lui Kim la Palatul Memorial Kumsusan din Phenian, pe 28 decembrie, va fi marcata de salve de tun, sirene si trei minute de tacere. Tranzitia puterii a inceput deja. Kim Jong Il si-a desemnat succesorul, in persoana unuia dintre fiii sai, Kim Jong Un,