Saptamana trecuta au fost anuntate si inmanate Premiile Restograf pe 2011 restaurantelor din Bucuresti cu cea mai buna mancare. Spun “cea mai buna mancare” pentru ca acesta a fost singurul criteriu de evaluare si de departajare. Fara a tine seama, deci, de amenajare, decoruri, atmosfera, servicii, preturi etc. Au fost mai multe categorii: cel mai bun restaurant din Bucuresti (in sensul detaliat mai sus, de cea mai buna mancare “overall”), cele mai bune pe principalele tipuri de bucatarii (“specific”, cum vad ca se spune adesea) si au fost inmanate si cateva premii speciale. De asemenea, au fost nominalizati si premiati cativa chelneri, in categoria “Chelnerii buni ai Bucurestiului”, fara ca aceasta sa aiba pretentia unui clasament sau sa ii considere “cei mai buni” din oras.
La categoria “Cel mai bun restaurant din Bucuresti” lucrurile au fost clare si nu a fost nevoie de nicio deliberare din partea juriului. Heritage are cea mai buna mancare din Bucuresti si suntem convinsi ca sunt mai multe capitale in Europa sau chiar tari intregi care nu au nici macar un singur restaurant de acest nivel. Atata vreme cat un mare chef, de talia lui Juan Amador, isi pune semnatura pe meniul uni restaurant, oricine poate fi sigur ca mancarea are acelasi gust ca in oricare alt restaurant cu aceeasi semnatura. Chiar daca nu el e cel care gateste in bucataria respectiva zi de zi. Acestea sunt lucruri cu care oameni ca Amador nu se joaca.
Bucataria americana inseamna aproape exclusiv carne de vita. Aici am avut mai multi “finalisti”, cum ar fi Prime, de la Radisson, Red Angus Steakhouse, din Centrul Istoric, sau chiar Osho, din Primaverii. Pana la urma premiul a ajuns la JW Steakhouse de la Hotelul Marriott, si diferentierea am facut-o nu atat pe carnea de vita, ci pe restul mancarurilor, cu un usor avantaj pentru JW Steakhouse, am zis noi.
Dintre cele cu bucatarii din O