Mâncând mai puţin, tinereţea creierului poate fi menţinută pentru mai mult timp, afirmă autorii unui studiu realizat pe şoareci, după ce au constatat că organismele acestor animale au secretat astfel o moleculă care joacă un rol esenţial pentru buna funcţionare a celulelor cerebrale, relatează AFP.
Acest studiu italian a fost publicat, luni, în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Molecula în cauză, denumită CREB1, activează un număr mare de gene care sunt asociate cu longevitatea şi cu sănătatea creierului, a declarat Giovambattista Pani de la Institutul de patologie generală din cadrul Universităţii catolice Sacre Coeur din Roma, coordonatorul studiului.
"Sperăm să găsim o modalitate de a activa CREB1 cu ajutorul unor medicamente noi, pentru a menţine creierul tânăr, fără a reduce aportul de calorii", a explicat acelaşi savant.
Efectele unei restricţii calorice se produce, la şoareci, atunci când animalul consumă doar 70% din hrana pe care o primeşte în mod normal într-o zi. Numeroase experimente au demonstrat deja că o astfel de reducere a alimentaţiei prelungeşte viaţa animalelor din laboratoarele ştiinţifice.
Cel mai adesea, şoarecii supuşi acestor teste nu devin obezi şi nu se îmbolnăvesc de diabet. În plus, ei prezintă capacităţi cognitive mai mari şi au o memorie mai bună.
Aceşti şoareci sunt totodată mai puţin agresivi şi nu dezvoltă, după ce îmbătrânesc, simptomele maladiei Alzheimer.
Molecula CREB1 este deja cunoscută pentru rolul important pe care îl joacă în regularizarea funcţiilor cheie ale creierului, precum memoria, procesul de învăţare, controlul anxietăţii. Binefacerile ei sunt reduse de îmbătrânire.
Mâncând mai puţin, tinereţea creierului poate fi menţinută pentru mai mult timp, afirmă autorii unui