Cei peste 1.000 de elevi de la Grupul Şcolar Huedin au, de o lună, la dispoziţie o capelă care a fost amenajată în incinta şcolii.
O sală de clasă din clădirea Grupului Şcolar Huedin a fost transformată, în urmă cu o lună, în capelă. Cei peste 1.000 de elevi din clasele I - XII găsesc, aici, înainte de ore sau în pauze, clipe de linişte şi spun că se descurcă mai bine la teze şi la teste de când se pot ruga în linişte, chiar în incinta şcolii.
Capelă în memoria protopopului martir
Capela a fost sfinţită, în noiembrie, de însuşi mitropolitul Ardealului, ÎPS Andrei Andreicuţ.
CLICK AICI PENTRU MAI MULTE IMAGINI DIN CAPELĂ
„Este vorba de o capelă ridicată în amintirea protopopului martir Aurel Munteanu, care a fost cel care a ridicat prima capelă ortodoxă în Huedin, în anul 1921. Acum, am amenajat capela în clădirea nouă a şcolii, dar prima capelă a funcţionat tot aici, însă în partea veche", explică directorul Grupului Şcolar Huedin, Horia Matiş. Capela poartă hramul Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor.
Capelă ecumenică
Cu toate că în lăcaşul de rugăciune se află icoane ortodoxe, protopopul de Huedin, Ciprian Taloş, susţine că această capelă a fost amenajată pentru elevii de toate religiile. „Aici se roagă oricine simte nevoia. Nu am amenajat capela doar pentru ortodocşi", menţionează protopopul de Huedin. Eu sunt reformat, dar când am câte un test mai greu, intru aici, la capela din şcoală, şi mă rog, arată Eduard Lakatos, de 15 ani, elev în clasa a VI-a, secţia maghiară.
Capela a fost amenajată din fonduri proprii ale Protopopiatului de Huedin, cu ajutorul unor locuitori inimoşi, care au realizat importanţa unui astfel de lăcaş în şcoală.
De importanţa capelei sunt conştienţi şi elevii, care îşi încep, de o lună încoace, ziua cu o rugăciune la capelă. „Nu