Aproape jumătate din români - 47% - declară că nu reuşesc să economisească bani pentru că nu câştigă suficient, relevă un studiu independent pe tema educaţiei financiare, realizat în noiembrie de Novel Research pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional.
Potrivit cercetării, pentru cealaltă jumătate a populaţiei din România se pot distinge diferenţe între comportamentele de economisire, dintr-o perspectivă demografică, în funcţie de gradul de urbanizare. Astfel, locuitorii din mediul urban, cu excepţia celor din Capitală, au declarat că pun bani deoparte în mod constant, în timp ce bucureştenii economisesc mai rar, doar pentru lucruri importante şi investiţii. Românii din mediul rural se înscriu preponderent în categoria celor care nu au suficienţi bani pentru economii. Românii sunt grijulii când vine vorba despre gestionarea propriilor finanţe. 70% declară că ţin o evidenţă atentă a cheltuielilor şi a datoriilor (dintre care 24% ţin o evidenţă scrisă), în timp ce doar 6% nu ştiu cât cheltuiesc sau cu cât îşi depăşesc bugetul.
Femeile, la putere
Responsabilitatea bugetului familiei în România îi revine în mare parte femeii (55%), existând o diferenţă semnificativă faţă de bărbaţii preocupaţi de administrarea banilor.
Aproximativ o treime din români declară că nu înţeleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu înţeleg produsele instituţiilor financiare. De exemplu, aproape jumătate din români nu ştiu deloc ce reprezintă dobânda variabilă a unui credit sau o înţeleg greşit. Acest lucru poate explica de ce 87% declară că preferă creditele cu dobândă fixă.
Mai mult, atunci când achiziţionează produse şi servicii financiare, aproape 40% din români nu consultă ofertele altor furnizori.
Conform aceluiaşi studiu, românii reacţionează în mare parte emoţional când vine vorba despre datorii. Atunci când se confruntă cu întârzierea la p