Unu din cinci tineri din UE este şomer. Sarcina pe care o suportă populaţia europeană din cauza şomajului în rândul tinerilor este de două miliarde de euro pe săptămână, adică de peste 1% din PIB-ul UE.
Bani pentru primul loc de muncă, banii din burse transferaţi la companii pentru stagii, ajutor financiar pentru tinerii care vor să lucreze pentru prima dată în altă ţară a UE. Sunt câteva dintre măsurile urgente anunţate de Comisia Europeană pentru a opri şomajul în rândul tinerilor, care depăşeşte 20%. Şomajul pe termen lung este şi el în creştere: 28% din tinerii din UE sunt în căutarea unui loc de muncă de mai bine de un an.
Spania se confrută cu cifre şi mai dramatice după ce şomajul în rândul tinerilor a ajuns în toamna acestui an la 40%, în timp ce autorităţile din Regatul Unit au raportat un milion de şomeri tineri, un record care nu a mai fost înregistrat din 1992. Aproape 300.000 de studenţi din Marea Britanie sunt în acest moment în căutarea unei slujbe cu jumătate de normă, în timp ce şomajul de lungă durată a crescut.
„Tendinţa actuală nu mai poate continua. Pentru tinerii din multe ţări ale UE situaţia actuală e pe cale să devină dramatică. Fără o acţiune decisivă, riscăm să pierdem această generaţie şi să avem de suportat costuri economice şi sociale semnificative", a declarat László Andor, comisarul UE pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune.
Finanţări directe
Comisia a anunţat că va acorda asistenţă tehnică statelor membre pentru a le determina să profite mai bine de finanţările UE, în special de Fondul Social European (FSE), care mai are 30 de miliarde de euro nealocaţi pentru proiecte. Reprezentanţii Comisiei Europene au mai precizat că vor interveni prin finanţări directe pentru un sistem de garantare a unui loc de muncă pentru tineri în termen de patru luni de la terminarea şcol