* JP Morgan preconizează un curs de 4,2 lei/euro
Moneda europeană s-a depreciat ieri, pentru a patra zi consecutiv, şi a ajuns sub valoarea din 10 octombrie. Cursul de referinţă afişat, ieri, de BNR, a fost de 4,3045 lei/euro, cu 0,80 bani mai redus faţă de valoarea înregistrată în şedinţa precedentă. Valoarea este cea mai scăzută de la data de 26 septembrie, când cursul a fost de 4,2984 lei/euro. La 10 octombrie, BNR a afişat un curs de 4,3058 lei/euro.
Vlad Muscalu, economist "ING Bank", ne-a declarat că trendul de apreciere a monedei naţionale este unul global şi că transferurile de bani din străinătate nu reprezintă un factor de primă importanţă care să explice aprecierea. Domnia sa a prezentat două argumente în acest sens: unul constă în faptul că intrările de bani au scăzut în ultimii ani, iar al doilea în faptul că aceste intrări nu mai prezintă aceeaşi volatilitate ca în trecut.
Valorile între care moneda europeană s-a tranzacţionat, în şedinţa de ieri, au fost de 4,3050 lei/euro, res-pectiv 4,3155 lei/euro.
Analiştii de la banca "JPMorgan" au declarat că euro se va deprecia cu 3% în următoarea perioadă, urmând să ajungă până la valoarea de 4,2 lei/euro, datorită schimbării standardelor de contabilitate pentru bănci, care va determina instituţiile financiare să schimbe volume mari de valută în monedă locală.
Începând de la 1 ianuarie, băncile se vor alinia Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) în locul standardelor româneşti de contabilitate RAS.
Astfel, instituţiile financiare vor ajunge în situaţia de "supraprovizionare", potrivit "JPMorgan", deoarece regulile IFRS permit băncilor să reducă provizioanele constituite pentru credite neperformante în cuantum echivalent cu 100% din valoarea de piaţă a colateralului, faţă de doar 25% în cazul standardelor RAS.
Ţinând cont de reglementările BNR, ca