Bulgaria refuză să participe la programe de finanţare destinate ţărilor "indisciplinate financiar" printr-o contribuţie suplimentară la FMI, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe de la Sofia. "În 2007, Bulgaria a terminat de plătit obligaţiile către FMI. Statul nu are niciun angajament financiar faţă de instituţie şi nu intenţionează să se implice în vreunul. Relaţiile Bulgariei cu Fondul se dezvoltă în sensul cooperării generale dintre instituţie şi membrii săi, FMI derulând evaluări anuale ale performanţelor indicatorilor macroeconomici", menţionează comunicatul.
Parlamentul ungar a adoptat proiectul bugetului de stat pe anul viitor şi a stabilit o ţintă de deficit bugetar de 2,5% din PIB, scrie Budapest Business Journal. Proiectul estimează un curs de schimb de 299 forinţi/euro, o creştere economică de 0,5% şi o inflaţie medie de 4,2% pentru anul viitor.
Grupul energetic ceh CEZ a renunţat la ideea de a vinde participaţia de 37,86% deţinută în cadrul companiei energetice din Turcia Akenerji Elektirk Uterim, scrie ceskaposice.cz. CEZ se va concentra însă pe extinderea operaţiunilor în statele din Europa Centrală şi de Est, în special prin investiţii în Germania, Polonia şi România.
Economia Ungariei va scădea cu 1,5% anul viitor, potrivit estimărilor analiştilor companiei de cercetare ungare GKI, scrie portfolio.hu. Economiştii apreciază că Ungaria este dependentă de ajutorul FMI şi că se confruntă cu un risc crescut de insolvenţă din cauza turbulenţelor din pieţele financiare.
Băncile poloneze vor renunţa la acordarea de credite denominate în monedă străină din cauza creşterii costurilor de finanţare şi a riscului valutar, scrie Warsaw Business Journal. Clienţii pot să contracteze împrumuturi ipotecare în euro până la sfârşitul anului doar prin intermediul Kredyt Bank, după ce principalii competitori şi-au retras oferta de cre