Primele cazuri confirmate după valul epidemic din 2006-2007.
În toată Europa, numărul cazurilor de rubeolă şi rujeolă au crescut semnificativ faţă de alţi ani. În România, cazurile de rubeolă s-au triplat, în timp ce rujeolă au făcut peste 3.000 de persoane, de la câteva cazuri în anul anterior, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii. În Braşov, de asemenea, au început să apară bolnavii cu rujeolă sau rubeolă, cazurile de îmbolnăvire fiind confirmate prin probele trimise la Institutul Cantacuzino. „Au fost confirmate cinci cazuri de rujeolă şi peste zece cazuri de rubeolă. În general, rubeolă au făcut liceenii – avem un focar la Rupea şi câteva cazuri în Braşov. Rujeolă au făcut copiii din şcolile generale, de etnie rromă. Numărul îmbolnăvirilor cred că va creşte. Prin medicii de familie încercăm să derulăm campania de vaccinare, dar este şi o perioadă dificilă, pentru că acum mulţi copii iau vacanţă”, explică Gabriela Proca, şeful Serviciului de Supraveghere a Bolilor Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov.
O explicaţie a creşterii îmbolnăvirilor este faptul că vaccinarea ROR nu a început decât în 2004, iar liceenii, de exemplu, nu au fost imunizaţi împotriva rubeolei. „În perioada 2006-2007 am mai avut un val epidemic de rubeolă şi rujeolă, dar de atunci şi până anul acesta n-am mai avut niciun caz confirmat, doar suspiciuni”, a încheiat Gabriela Proca.
2.300 de braşoveni cu „boli de sezon”
Săptămâna trecută, potrivit reprezentanţilor DSP, 2.299 de braşoveni au ajuns la medic cu „boli de sezon”, cu 30 de cazuri mai mult faţă de săptămâna anterioară. Ponderea cea mai mare a „bolnavilor de sezon” o au cei cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) – 1.892 de bolnavi, dintre care 27 spitalizaţi. Cele mai multe cazuri de IACRS – peste 1.200, au fost înregistrate la copii cu