În oraşele din Transilvania au fost ucise, în evenimentele petrecute în urmă cu 22 de ani, aproape 280 de ardeleni, iar 749 au fost răniţi. Cu toate acestea, doar un vinovat se mai află acum în închisoare, Ilie Dicu, condamnat în dosarul Revoluţiei de la Cluj.
În Cluj-Napoca, Revoluţia a început în 21 decembrie 1989, în jurul orei 15.30. Zeci de clujeni s-au adunat în Piaţa Libertăţii, scandând lozinci împotriva regimului comunist. Militarii conduşi de căpitanul Carp Dando au declanşat focul. Din câteva rafale, 12 persoane au fost ucise, iar 28 au fost rănite. În acelaşi timp, coloana de muncitori de la Combinatul de Utilaj Greu a fost oprită faţa Hotelului Astoria de către dispozitivul militar condus de căpitanul Ilie Dicu. S-a deschis focul: patru oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 10 au fost răniţi. O oră mai târziu, rafale de pistoale mitralieră s-au auzit din nou în Piaţa Libertăţii unde a sosit un detaşament de militari conduşi de căpitanul Gheorghe Iacob. A mai fost omorât un om, iar alţi cinci au fost răniţi. Aproape 1.000 de clujeni din cartierul Mănăştur au pornit spre centru, în coloană, însă la Fabrica de bere au fost întâmpinaţi de un dispozitiv condus de Ioan Laurenţiu Cocan. Militarii au deschis de două ori focul asupra manifestanţilor de pe Calea Mănăştur. Nouă persoane au fost ucise, iar 15 au fost rănite. În aceeaşi zi, un dispozitiv militar a oprit o coloană de clujeni în Piaţa Mărăşti. O persoană a fost omorată şi cinci rănite. În total, în timpul reprimările din judeţul Cluj, au murit 26 de persoane, iar 52 au fost rănite.
Condamnări în dosarul Revoluţiei de la Cluj
Procesul în dosarul Revoluţiei de la Cluj s-a tergiversat pe la mai multe instanţe. În 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa definitivă: gen. col. Iulian Topliceanu - zece ani de închisoare, col. Valeriu Burtea şi maiorul Ioan Lau