Veniturile statului din jocurile de noroc au scazut in primele noua luni ale anului, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Cum explica jucatorii din industrie acest declin?
Veniturile din taxele pentru jocurile de noroc au scazut cu 8% in primele 9 luni din 2011, pana la 426 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor transmise DailyBusiness.ro.
"Veniturile sunt in scadere din cauza situatiei din piata si a instabilitatii din punct de vedere al legislatiei", a declarat pentru DailyBusiness.ro Adrian Georgescu, directorul general al retelei de jocuri de noroc Admiral.
Potrivit acestuia, cea mai mare problema este ca jocurile de noroc nu sunt definite corect. "Nu e acelasi lucru ca si venitul din loterie", a spus Georgescu.
El a dat ca exemplu un jucator care introduce 1.000 lei si pleaca dupa o ora cu 800 lei. "Cum sa ma impozitezi cand pierd 200 lei?", se intreaba Georgescu, precizand ca din aceasta cauza jucatorii se orienteaza catre online, unde nu au costuri suplimentare.
Pe langa faptul ca este impozitat, jucatorului i se percepe in paralel o taxa de 5 lei la intrare. "Aceasta taxa de acces nu exista si in alte tari", a adaugat Georgescu.
Alta cauza a declinului inasarilor statului din jocurile de noroc este reprezentata si de schimbarea comportamentului jucatorului.
Si clientul este mai atent cu cheltuiala, a invatat sa se opreasca la timp si sa isi dramuiasca baniiAdrian Georgescu, Admiral
In ciuda acestor probleme, Georgescu apreciaza ca jocurile de noroc sunt inca o afacere.
Strategia Guvernului pentru combaterea evaziunii fiscale prevedea in acest an obligatii si pentru patronii jocurilor de noroc de pe Internet, de la poker la pariuri si bingo. Ei trebuia sa plateasca la stat intre 5% si 10% din castiguri. Statul spera astfel sa stranga anual c