După plecarea soldaţilor americani, pericolul unui război civil în Irak e maxim, fiind recunoscut cu îngrijorare şi de Casa Albă.
La câteva ore după plecarea ultimului convoi cu soldaţi americani, nivelul tensiunii interetnice a urcat la maxim odată cu acuzaţiile de terorism aduse vicepreşedintelui sunnit Tareq Al-Hashemi.
În timp ce în SUA erau difuzate luni imagini cu ultimii militari părăsind Irakul, la televiziunile din Bagdad apărea confesiunea a trei militanţi sunniţi. Despre comenzile date de Al-Hashemi pentru organizarea, până în 2008, a mai multor atentate sângeroase împotriva şiiţilor. Pe numele vicepreşedintelui a fost emis imediat un mandat de către autorităţile judiciare ale guvernului condus de premierul şiit Nuri Al-Maliki. Al Hashemi a fugit însă în zona de nord administrată de kurzi, de unde a denunţat fabricarea acuzaţiilor respective. De către oamenii primului-ministru.
„Mă întreb de ce Al-Maliki a aşteptat plecarea americanilor pentru a recurge la această manevră", a subliniat fugarul. El s-a declarat la dispoziţia judecătorilor kurzi, care au însă autonomie faţă de Bagdad.
Reacţia primului-ministru şiit a venit miercuri, acesta cerându-le kurzilor, mai apropiaţi de sunniţi, să îl predea de urgenţă pe Al-Hashemi şi să nu îi permită părăsirea ţării. Dar kurzii nu par dispuşi să dea curs cererii. Iar Al-Maliki a mai dat o lovitură, cerând parlamentului să îl demită şi pe vicepremierul sunnit Saleh Al-Mutlaq.
Răfuiala liderilor
Cei doi lideri vizaţi de premierul Al-Maliki sunt cei mai respectaţi politicieni ai sunniţilor minoritari. A căror tradiţională neîncredere faţă de majoritatea şiită e alimentată acum şi de teama că şeful guvernului încearcă să îi marginalizeze, folosindu-se de aparatul judiciar. Răfuiala liderilor poate dezintegra fragilul sistem de divizare etnică a puterii stabilit cu