Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) le va propune acţionarilor trecerea la un sistem de conducere dualist, în care Consiliul de Administraţie va fi înlocuit de un Consiliu de Supraveghere, iar atribuţiile executive vor fi exercitate de un directorat.
Sistemul, care este întâlnit mai ales la companiile controlate de austrieci, limitează o serie de atribuţii ale administratorilor, care nu se vor mai putea implica în conducerea executivă a companiei, ci vor putea doar alege sau revoca directorul general şi va evalua activitatea acestuia. Practic, prin introducerea acestui sistem va fi imposibil ca preşedintele Consiliului de Administraţie să fie şi director general.
Administratorii BVB se întâlnesc miercuri pentru a discuta convocarea unei noi AGA, în care să se propună acţionarilor schimbarea modului de conducere a companiei.
"Ne întâlnim mâine (miercuri - n. red.) pentru a discuta introducerea sistemului dualist. Trecerea la acest sistem este foarte potrivită pentru Bursă, chiar dacă momentul ales nu este cel mai potrivit din cauza AGA din 9-10 ianuarie (pentru schimbarea CA - n. red.). O să propun ca discuţiile privind schimbarea modului de conducere să se ţină la AGA de bilanţ sau ca administratorii aleşi pe 9 ianuarie să preia de drept funcţiile din Consiliul de Supraveghere pe perioada mandatului rămas", a declarat Ciprian Zah, vicepreşedintele CA al BVB.
Potrivit lui Zah, discuţiile despre această schimbare au început încă din primăvară, când s-a hotărât implementarea codului de guvernanţă corporatistă, iar trecerea la sistemul dualist de conducere ar fi pasul următor. El mai spune că propunerea convocării unei AGA în viitorul apropiat, care să decidă trecerea la sistemul dualist, a venit din partea lui Stere Farmache, actualul preşedinte al CA.
Propunerea vine în contextul în care pe 9 ianuarie, acţionarii BVB se reunesc pen