O delegaţie a Poliţiei de Frontieră Române, condusă de şeful Poliţiei de Frontieră, chestor şef de poliţie Ioan Buda, împreună cu autorităţile administraţiei publice locale, s-a deplasat, ieri, la Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier II pentru operaţionalizarea punctului
Cu aceasta ocazie s-a stabilit că punctul de trecere a frontierei aflat pe teritoriul României este pregătit pentru efectuarea controlului la frontieră în bune condiţii, este încadrat cu personalul necesar şi beneficiază de tehnică de comunicaţii şi aparatura performantă, conform standardelor europene.
De asemenea, autoritatile romane a obţinut toate avizele necesare de la Comisia Europeana pentru operaţionalizarea şi deschiderea punctului de trecere în regim de trafic internaţional de persoane şi mărfuri.
Potrivit comunicatului emis de Biroul de Informare şi Relaţii Publice în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, partea romana aşteaptă aceeaşi deschidere din partea autorităţilor sârbe, în vederea efectuării demersurilor necesare pentru operaţionalizarea punctului de trecere.
Hotărârea de înfiinţare a P.T.F. Porţile de Fier II a fost luată ca urmare a încheierii Acordului între Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia la data de 10 septembrie 1976 de construire a sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier II.
Sistemul hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier II este construit peste fluviul Dunărea în sectorul Ostrovul Mare (România)-Prahovo(Iugoslavia), la km.fl 863, iar locaţia punctului se află la nord de acest sistem, la capătul podului de peste barajul care asigură legătura între România şi Iugoslavia.
Punctul de frontiera roman dispune de un număr de nouă artere de circulatie, repartizate astfel:
- 4 pe sensul de ieşire din ţ