Cele mai mari fonduri americane de pe piețele de capital și-au redus împrumuturile către băncile europene la un nivel minim record, crescând, totodată, achizițiile de obligațiuni suverane americane la un nivel care amintește de cel din timpul crizei financiare.
Principalele 10 fonduri americane și-au redus volumul de împrumuturi pe termen scurt către băncile europene cu 4%, conform informațiilor publicate de agenția de evaluare financiară, Fitch Ratings și preluate de publicația financiară „Financial Times”.
Acest fapt implică faptul că expunerea fondurilor de capital față de băncile europene a atins, la rândul săum un nou minim de aproape o treime a activelor totale deținute de 645 de miliarde de dolari, față de 34,9% în octombrie.
În același timp, fondurile și-au mărit deținerile de bonuri de trezorerie și obligațiuni suverane la 18,7% din activele deținute în valoare totală de 645 de miliarde de dolari.
Aceasta reprezintă cea mai mare sumă de la prima jumătate a lui 2009, când aceste dețineri au atins 20% din activele totale.
„A investi atâția bani în bonuri de trezorerie și obligațiuni, în condițiile unor dobânzi atât de mici, ilustrează cât de puțin dispuse față de risc sunt fondurile de investiții, în acest moment”, a declarat Robert Grossman, șeful departamentului de cercetare macro credit la Fitch.