Franţa şi Turcia riscă o ruptură diplomatică pe fondul examinării, joi, a unei legi destinate să penalizeze negarea genocidului armean de către deputaţii francezi. Ankara a avertizat Parisul că va recurge la represalii politice şi economice dacă legea este adoptată. În Franţa, unii istorici consideră "contraproductiv" acest tip de lege.
Matei Vişniec:
Un an de închisoare şi 45.000 de euro amendă, iată ce riscă în viitor orice persoană care s-ar apuca să nege existenţa genocidului armean, dacă legea va fi aprobată mâine. Acest dosar este unul extrem de exploziv pentru că Turcia, deşi recunoaşte că în anii primului război mondial au fost ucişi în jur de 500.000 de armeni, nu acceptă termenul de genocid. Armenii cer însă de multă vreme ca această tragedie naţională să fie identificată prin termenul de genocid, cu atât mai mult cu cât istoricii armeni consideră că numărul victimelor a fost de 1, 5 milioane.
Ankara este iritată în cel mai înalt grad de faptul că Franţa se amestecă acum în istoria ei, dar mai ales îl acuză pe preşedintele Nicolas Sarkozy că a iniţiat acest proiect de lege sub presiunea comunităţii armene din Franţa, care numără în jur de jumătate de milion de persoane. În general însă Ankara nu îl consideră pe Nicolas Sarkozy ca un prieten al Turciei, dat fiind că de la venirea sa la putere, Franţa n-a încetat să afirme că turcii nu sunt pregătiţi pentru o eventuală integrare europeană şi că oricum locul lor nu ar fi în sânul Uniunii Europene.
În ciuda faptului că Parisul a blocat în ultimii ani perspectiva integrării europene a Turciei, relaţiile comerciale dintre cele două ţări se dezvoltă viguros şi aproape 1000 de întreprinderi franceze sunt implantate în Turcia. Nu ştim însă care va fi viitorul acestora dacă deputaţii francezi vor adopta joi legea privind negarea genocidurilor, pentru că Parisul neagă interpretarea Ankare