Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara, la postul public de televiziune, ca ceea ce doreste nu este o adoptare rapida a noii legi a sanatatii, ci intrarea ei in dezbatere publica. "Cred ca legea este atat de importanta incat sa stea in dezbatere la fel ca legea Educatiei", a spus seful statului, adaugand ca "Raed Arafat este un dusman al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate", uitand ca si sistemul SMURD creat de el a fost mai intai o fundatie.
Despre motiunea de cenzura privind comasarea alegerilor
La momentul la care inca mai speram in revizuirea Constitutiei, mi se parea ca momentul potrivit era momentul alegerilor locale. Din momentul in care am vazut ca nimeni nu mai are acest interes, sigur ca nu a mai fost o miza. Macar venirea pe un numar de 300 de parlamentari trebuie sa se faca, mai ales ca exista o initativa in acest sens in Parlament. N-are importanta cui apartine, ea raspunde pe jumatate referendumului din 2009; votarea initiativei de reducere a numarului de parlamentari, indiferent cui apartine aceasta initiativa. Este reflexul clasei politice de a-si pastra privilegiile.Parlamentarii vor trebui sa explice de ce nu se reduce numarul lor, si vor avea greutati sa explice de ce nu au respectat rezultatul votului de la referendumul din 2009. Partidele din coalitie pot face reducerea numarului de parlamentari la 300 daca vor. Pot face vot uninominal pur daca vor.Parlamentarii din opozitie resping ideea revizuirii Constitutiei, la fel ca si UDMR-ul din coalitie. Schimbarea modalitatii de vot si reducerea numarului de parlamentari se pot face, dar cu divergente. Trebuie facuti pasi inainte pentru introducerea votului uninominal curat.
Motiunea de cenzura intitulata "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol", depusa de USL ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului pe legea privind comasarea alegerilor locale cu