2011 a fost anul producţiilor agricole de excepţie, datorită condiţiilor climatice şi subvenţiilor acordate la timp, cu valori de piaţă duble faţă de anul trecut, de circa 12 miliarde euro, cu o contribuţie serioasă în PIB, dar şi anul în care ţara noastră a reuşit să intre pe piaţa internaţională a produselor agricole, potrivit lui Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, citat de Agerpres: "Anul agricol 2011 a fost o continuitate a lui 2010, sub aspectul creşterii producţiilor din agricultură şi prin reintrarea României pe piaţa internaţională a produselor agricole. Am spus că 2011 a fost un de excepţie din toate punctele de vedere, pentru că s-au cumulat mai mulţi factori, în primul rând contribuind factorii naturali fără de care, indiferent cât ai investi, nu poţi realiza mare lucru. De foarte mulţi ani, România nu a avut, pe ansamblu, producţii de calitate, iar acest lucru a făcut ca România să fie un partener serios în piaţa internaţională, dar şi să îşi asigure fără rezerve produsele interne necesare".
În opinia domniei sale, valoarea producţiei agricole a înregistrat o dublare, în acest an, comparativ cu anul trecut, fiind situată între 10 şi 12 miliarde euro.
"Valoarea producţiei agricole se situează între 10-12 miliarde de euro, valoare confirmată şi de economişti, ceea ce înseamnă o creştere aproape dublă faţă de anul trecut, datorită preţurilor de valorificare mai mari comparativ cu 2010. De asemenea, aportul agriculturii la PIB a fost, în 2011, în medie, de 16 procente, deşi în anumite perioade contribuţia domeniului a depăşit 24%. Agricultura a fost pe primul loc în ceea ce priveşte activităţile economice cu contribuţie la PIB. Şi veniturile reale ale angajaţilor din sectorul agricol au înregistrat în acest an cea mai mare creştere din UE, iar la acest lucru au contribuit producţiile de foarte bună calitate şi o piaţă ex