Andreas Treichl, bancherul austriac care conduce Erste de 14 ani şi care şi-a asumat personal pariul de 3,75 mld. euro pentru preluarea BCR în 2006, rămâne managerul grupului pe timp de criză după ce consiliul de supraveghere i-a prelungit mandatul de CEO până la jumătatea anului 2017.
Actualul mandat se încheia formal în vara lui 2012, însă Treichl îşi exprimase deja intenţia de a rămâne la post, iar administratorii băncii au dorit să dea în avans acest semnal de continuitate la vârf, mai ales după ce Erste a intrat pe pierdere la nouă luni cu aproape 1 mld. euro.
Cu noul mandat de cinci ani, el ar putea deveni unul dintre cei mai longevivi şefi de bancă relevantă în Europa, cu nu mai puţin de 20 de ani în poziţia de CEO. Treichl, care împlineşte la vară 60 de ani, ar avea la sfârşitul noului mandat vârsta de pensionare.
El este în acelaşi timp CEO al băncii şi chairman al boardului fundaţiei Erste Stiftung, principalul acţionar al Erste Group, având şi statutul de cel mai mare acţionar persoană fizică al băncii pe care o conduce. Cu alte cuvinte, Treichl este direct interesat de performanţa Erste şi implicit a preţului acţiunii.
În prezent o acţiune Erste valorează 12 euro pe bursa de la Viena, în scădere cu aproape 60% faţă de nivelul de acum 6 luni. Pachetul de acţiuni deţinut de Treichl s-a depreciat astfel la circa 2,2 mil. euro, valoarea fiind de trei ori mai mică decât în primăvara acestui an. Şeful Erste deţine şi funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere al BCR, ocupându-se direct de selecţia managementului băncii.
Şi Manfred Wimmer, 55 de ani - mâna dreaptă a lui Treichl în proiectul de preluare a BCR - a fost reconfirmat pe poziţia de CFO al Erste Group până în 2017. El a ocupat în prima jumătate a lui 2008 funcţia de CEO interimar al BCR şi continuă să urmărească îndeaproape situaţia băncii locale inclusiv din po