Celebritatea poate creşte riscul de a deceda la o vârstă tânără pentru vedetele rock şi pop, însă teoria potrivit căreia acest risc ar fi cel mai ridicat în jurul vârstei de 27 de ani - cea la care a murit şi cântăreaţa Amy Winehouse, în vara acestui an - este falsă, potrivit unui studiu recent.
Acest studiu a fost publicat, marţi, în British Medical Journal (BMJ), informează Mediafax, care citează AFP.
Decedată în luna iulie din cauza unui consum masiv de alcool după o perioadă de abstinenţă, cântăreaţa britanică Amy Winehouse, supranumită "diva trash a muzicii soul", a intrat în miticul şi macabrul "Club 27", după Jim Morrison, Janis Joplin, Brian Jones, Jimi Hendrix şi Kurt Cobain, care au murit la vârsta de 27 de ani.
O echipă de statisticieni din domeniul sănătăţii, coordonată de Adrian Barnett, de la Universitatea tehnologică Queensland din Australia, a infirmat teoria existenţei unei "vârste blestemate".
Aceşti cercetători au analizat date referitoare la 1.046 de muzicieni care au avut cel puţin un material discografic ajuns pe prima poziţie în topul vânzărilor de albume din Marea Britanie între 1956 şi 2007: primul a fost Frank Sinatra ("Songs for Swinging Lovers!") şi ultima a fost Leona Lewis ("Spirit").
În această perioadă, 71 de muzicieni au decedat - 7% din eşantionul analizat.
Cercetătorii nu au observat un vârf al mortalităţii la vârsta de 27 de ani, dar au constatat că muzicienii se confruntă cu un risc de deces prematur care este de două sau chiar trei ori mai mare decât restul populaţiei din Marea Britanie.
"Celebritatea poate creşte riscul de deces la muzicieni, însă riscul nu se limitează la vârsta de 27 de ani", au anunţat cercetătorii, care consideră că "este puţin probabil ca renumitul «Club 27» să fie un fenomen real".
Ei au subliniat,