Noul lider al Coreei de Nord, Kim Jong Un, mosteneste de la decedatul dictator Kim Jong Il, o economie in ruina, o populatie subnutrita si un sistem politic ce respinge complet orice reforma care ar putea indrepta situatia.
Kim Jong-Un, "marele succesor", in varsta de aproape 30 de ani si cu o serioasa problema de greutate, a mostenit de la tatal sau toata tara, insa nu poseda experienta politica sau administrativa necesara pentru a o conduce cu mana de fier a lui Kim Jong Il, scrie AFP.
Presa sud-coreeana subliniaza ca in Nord investitiile straine sunt ca si inexistente, mancarea si electricitatea sunt rare, in schimb abunda coruptia, represiunea, privilegiile militare si un fals sens de mandrie pentru obtinerea puterii nucleare.
Nordul comunist a crescut, in anii '60, mai rapid decat Sudul capitalist. Insa pierderea ajutorului vital acordat de URSS, dupa dezintegrarea acesteia, a accelerat caderea spre saracie si ruina in anii '90. S-a ajuns la o diferenta ca de la cer la pamant intre nivelul de trai din Sud si Nord.
Economia Nordului s-a contractat in 2010 pentru al doilea an consecutiv, in urma productiei agricole reduse si a sanctiunilor internationale mai dure, estimeaza banca centrala a Coreei de Sud.
Fabricile nord-coreene duc lipsa de electricitate si materii prime, desi tara are vaste resurse de carbune si alte minerale, estimate de Sud la valoarea de 6,3 miliarde de dolari. Insa Nordul cedeaza din ce in ce mai mult dreptul de exploatare companiilor chineze, cautand cu disperare venituri.
In afara capitalei Phenian, milioane de nord-coreeni se confrunta zilnic cu provocarea de a-si hrani familiile si pe ei insisi. Foametea ce a inceput la mijlocul anilor '90 si a facut sa sufere sute de mii de oameni, poate milioane potrivit unor estimari, persista si acum, oamenii aflandu-se intr-o sta