Banca Centrală Europeană va împrumuta băncilor din zona euro o sumă mult mai mare decât se anticipa, în cadrul programului de împrumuturi pe trei ani, ultima încercare a BCE de a sprijini împrumuturile din economia zonei euro, puternic afectate de criza datoriilor suverane.
Suma totală a împrumuturilor pe trei ani este de 489 de miliarde de euro, cu mult mai mare decât cea anticipată de economiști, de 293 de miliarde de euro. Oficialii BCE au comunicat că un total de 523 de bănci au dorit să se împrumute. Băncile vor plăti dobânda-cheie a BCE de 1% pe durata împrumuturilor. Euro a crescut cu jumătate de cent la 1,3198 dolari, arată Bloomberg.
Piețele de obligațiuni vor continua să se redreseze în cazul în care cererea pentru împrumuturile pe trei ani depășește 250 de miliarde de euro, a declarat Steven Barrow, șeful strategiei valutare la Standard Bank Plc în Londra, înainte ca BCE să comunice rezultatele.
Riscul crescut de intrare în incapacitate de plată afectează piața împrumuturilor
Criza datoriilor suverane a crescut riscul guvernelor și băncilor de intrare în incapacitate de plată, acest fapt fiind detrimental împrumuturilor instituționale și crescând enorm costurile de împrumutare de pe piețe. Prin această măsură, BCE încearcă să asigure accesul băncilor la fonduri ieftine pe termen mediu pentru ca acestea să poată continua creditarea companiilor și gospodăriilor. Pe lângă introducerea împrumuturilor pe termen lung, BCE a relaxat și criteriile de garanții pe care băncile le pot folosi pentru a se împrumuta.
„Cee ce BCE dorește este ca aceste fonduri să fie folosite pentru a continua oferirea de împrumuturi”, a declarat Michael Schubert, economist la Commerzbank AG. „Dar un alt scop este de a efectua tranzacții, prin asigurarea de împrumuturi ieftine la BCE și achiziția de obligațiuni suverane. Nu știm exact în ce scop băncile