Oficialii Ministerului Sănătăţii din Franţa au declarat că statul este dispus să plătească operaţiile de scoatere a implanturilor mamare la peste 30 de mii de femei, dacă rezultatele unui studiu vor demonstra că din cauza lor se declanşează cancerul la sân
În Franţa, s-au înregistrat opt cazuri de cancer la sân la femei care şi-au pus silicoane fabricate de Poly Implant Prothese (PIP). Compania este acuzată că foloseşte un silicon de proastă calitate.
Ministrul Sănătăţii, Nora Berra, le-a spus jurnaliştilor că statul va suporta toate cheltuielile de scoatere a implanturilor, dacă studiul va dovedi că femeile au făcut cancer de la silicoanele respective.
Mai mult, în cazul femeilor care au suferit o operaţie de reconstrucţie, şi nu una estetică, statul va suporta atât costul operaţiei de scoatere a implantului "canceros", cât şi cel al noii operaţii de reconstrucţie cu un silicon de bună calitate.
Ziarul Liberation scrie că şeful instituţie a decis deja să le recomande celor 30 de mii de femei să-şi scoată implanturile, asta deşi încă nu s-a stabilit dacă siliconul PIP are sau nu o legătură cu cele opt cazuri de cancer.
Marea Britanie se confruntă cu aceeaşi problemă
Daily Mail scrie că un număr similar cu cel al femeilor din Franţa se confruntă cu aceeaşi problemă şi în Marea Britanie. Potrivit publicaţiei engleze, acelaşi tip de tratament se va aplica şi în cazul britanicelor dacă se dovedeşte că implantul respectiv declanşează cancerul la sân.
Peste 50 de mii de femei din Marea Britanie au silicoane fabricate de PIP, care sunt cele mai ieftine de pe piaţă. Guvernul le-a sfătuit pe acestea, dacă sunt îngrijorate, să ia imediat legătura cu chirurgul care le-a operat.
Totuşi, autorităţile au explicat că sunt puţine dovezi care să demonstreze legătura dintre aceste implanturi şi cancerul la sân.