Cu o avere de 30 de miliarde de dolari, Eike Batista este cel mai bogat om din Brazilia. Dar îşi doreşte să fie cel mai bogat om din lume. El conduce unul dintre cele mai mari şi variate conglomerate industriale din lume, cu afaceri în domeniul petrolului şi mineritului până la cele din industria de recreere şi de înfrumuseţare.
Brazilia nu a mai văzut un astfel de exemplu de ambiţie industrială din secolul al XIX-lea, când un bancher numit Irineu Evangelista de Sousa a construit prima cale ferată, a ajutat la deschiderea accesului vapoarelor pe Amazon şi a construit un telegraf subteran, legând astfel America de Sud de Europa. De atunci, Brazilia a evoluat de la o ţară dependentă de capital străin la o economie emergentă globală foarte puternică. Şi totuşi, pentru pieţele de capital sceptice, Brazilia continuă să demonstreze de ce este capabilă, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Acelaşi lucru îl face acum şi Batista.
Companiile principale din EBX, conglomeratul pe care îl deţine, sunt în faza de start-up şi cele mai multe înregistrează pierderi operaţionale. Compania petrolieră a conglomeratului nu a pompat încă petrol, iar proiectele portuare nu au încărcat încă pe vase niciun container.
Averea lui depinde de succesul economic al ţării, iar pariurile pe care şi le asumă în afacerile petroliere şi cu materii prime ar putea fi foarte riscante dacă preţurile la nivel mondial scad.
Riscurile au devenit evidente.
În luna aprilie, compania petrolieră deţinută de Batista, OGX a prezentat un studiu prin care se arăta că resursele potenţiale de petrol s-au majorat cu aproximativ 60%, ajungând la 10,8 miliarde de barili, dar a doua zi cotaţiile acţiunilor au scăzut pe bursă cu 17%. Acest lucru s-a întâmplat deoarece valoarea se referea la "resurse potenţiale", şi nu la rezerve.
Investitorii