Dintre toate citricele existente pe piata, lamaia este cea mai importanta sursa de substante nutritive, atat de necesare organismului, mai ales in aceasta perioada rece.
Vitamina C, vitamina B, riboflavina, calciu, fosfor, magneziu, proteine si hidrati de carbon, toate acestea se gasesc din belsug in lamaie.
Consumata dimineata, ca atare sau sub forma de suc, efectele benefice asupra starii tale de sanatate vor fi si mai puternice.
Desi este acra, acidulata, lamaia se recomanda persoanelor care sufera de aciditate gastrica, deoarece stimuleaza producerea de enzime in ficat si pancreas. Cine are un stomac sensibil si se baloneaza dupa o masa copioasa se poate trata cu sucul stors dintr-o jumatate de lamaie, diluat in putina apa rece sau calda.
Contra senzatiei de voma, care poate sa apara din foarte multe motive, dar mai ales dupa o masa in care ati amestecat multe feluri de mancare si poate si de bautura, puneti cateva felii de lamaie in apa clocotita si usor indulcita si beti lent, inghititura cu inghititura. In scurt timp, senzatia de voma va disparea.
In caz de rau de transport, doua picaturi de ulei esential de lamaie puse intr-o lingurita de zahar fac sa dispara imediat greturile.
Daca te-ai ranit si nu ai altceva la indemana in afara de o lamaie, atunci tot e bine. Sucul de lamaie dezinfecteaza ranile deschise, opreste sangerarea si serveste la cicatrizarea rapida a ranilor.
Daca te doare gatul ori simti ca raceala iti da tarcoale, tot lamaia iti poate fi de ajutor. Intr-o cana cu apa calda pune cateva picaturi de lamaie si adauga si o lingurita de miere de albine, de preferinta poliflora. Infuzia pe baza de suc de lamaie si miere de albine ajuta organismul in lupta lui zilnica, pe timpul iernii, impotriva gripei, racelii si bronsitei.
Sucul de lamaie musteste de vit