Foto: Raul Stef / Intact Images Ţara noastră are proiecte de parteneriate public-private în valoare de 50 de miliarde de euro, însă investitorii sunt reticenţi deoarece statul nu poate garanta pentru proiecte, iar privaţii trebuie să preia riscul finanţării.
„România are în aceste momente proiecte de parteneriat public-privat de 50 de miliarde de euro. Totul stă în capacitatea noastră de a reuşi să facem aceste proiecte”, a declarat Mihai Prisăcariu, directorul general al Unităţii Centrale pentru Coordonarea Parteneriatelor Public-Privat.
Pentru a avea o comparaţie, asta înseamnă 41% din produsul intern brut al României şi este peste bugetul pe un an al Guvernului.
Piedici europene
România a avut mult de furcă cu oficialii europeni în privinţa parteneriatelor public-private. Dacă se face o anumită investiţie, pe legea convenită cu Comisia Europeană, statul român nu poate da garanţii financiare decât pentru maxim 49% din sumă. Dacă oferă 51%, atunci România trebuie să treacă pe deficitul raportat la Eurostat toată lucrarea, nu doar cota sa din total. Situaţie contradictorie, din moment ce întreaga Europă s-a dezvoltat exact prin astfel de parteneriate, iar atunci aceste sume n-au fost trecute în raportări. Premierul Emil Boc a declarat şi el că „România are 20 de proiecte de parteneriat în regim public-privat care pot completa investiţiile făcute cu bani de la buget”.
„Nicăieri în lume investiţiile nu se fac doar cu bani de la buget, sunt bineveniţi, dar nu ajung”, a afirmat Boc. El a dat şi mai multe exemple, precum centrala de acumulare prin pompaj de la Tarniţa – investiţie de un miliard de euro, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, proiectul AGRI – care ţinteşte aducerea de gaz natural lichefiat ieftin din zona caspică şi gazoductul Nabucco.
Boc a mai anunţat că în parteneriat public-privat se vor face în curând mai mu