"Deocamdată, trebuie respectate criteriile tratatului de la Maastricht. Trebuie să avem aceste mecanisme, pentru că nu avem de ce să ne considerăm nişte inferiori în Uniune. Acest acord este necesar tocmai pentru cei care vor să ne dea lecţii în Uniune. Vrem o zonă euro sigură", a punctat preşedintele Traian Băsescu, într-o emisiune la radioul public, privind acordul de uniune fiscală.
Statele din zona non-euro vor contribui cu 50 de milioane de euro, iar cele din zona euro, cu 150 de milioane, iar şeful şeful echipei româneşti de negociere pentru acordul interguvernamental din cadrul UE ar trebui să fie Bogdan Aurescu sau Leonard Orban, a precizat preşedintele. Suma cu care va contribui România va fi stabilită la Consiliul European din martie. Aderarea la acest acord este benevolă, nu este obligatorie pentru statele care nu sunt din zona euro.
România va trebui să aibă deficitul strucural maxim de 0,5 la sută, gradul de îndatorare de maxim 60%- lucruri care vor trebui introduse în Consttuţie.
Toate aspectele din acord ar trebui discutate în dezbatere publică, pentru că românii vor putea deveni mai solidari cu această iniţiativă, a arătat preşedintele.
Băsescu a mai precizat că a transmis cancelariilor din Uniunea Europeană, prin ambasadori, solicitarea de a se analiza posibilitatea ca România sau statele non-euro să ratifice acordul interguvernamental prin Constituţie înainte de intrarea în Zona Euro, şi nu până la 31 decembrie 2012.
2015-rămâne obiectivul României pentru intrarea în zona euro, a mai punctat preşedintele.
"Ne-ar creşte enorm exporturile dacă am fi în zona euro, este în interesul nostru să aderăm. Pe de altă parte, trebuie spus că acesta cord nu este un miracol. Obiectivul nostru este să rezolve problemele de datorie suverană, să se menţină o disciplină fiscală", a mai spus preşedintele.
Băsescu a mai declar