Fat Albert şi Normandian sunt speciile preferate de românii cu posibilităţi financiare, în timp ce brazii româneşti din pieţe, al căror preţ poate fi negociat la faţa locului, sunt în atenţia celor cu un buget mai redus.
Cu ramuri mai bogate sau mai rare, foarte înalţi sau micuţi, româneşti sau de import, zeci de mii de brazi au invadat pieţele din întreaga ţară mai ales în ultima săptămână. Autorităţile locale au amenajat diverse spaţii în oraşe, unde cumpărătorii sunt aşteptaţi să-şi aleagă bradul preferat. Numai că vânzările sunt sub aşteptări în majoritatea pieţelor, motivele invocate fiind criza şi posibilitatea ca vânzătorii să mai lase din preţ abia pe ultima sută de metri.
"Am început vânzarea de brazi de la 1 decembrie, iar până acum am avut cerere mai mare din partea firmelor care doresc să se pregătească din timp pentru sărbători şi au optat pentru brazi înalţi", a declarat Roxana Ion, specialist de marketing la Piaţa Obor, cea mai mare din Bucureşti. Comercianţii au adus la Obor atât brazi româneşti, din Maramureş, Neamţ Alba, şi al căror preţ este negociabil, cât şi faimoşii brăduţi din Danemarca, rămaşi la modă din anii trecuţi.
Pomii pentru apartament pot fi achiziţionaţi la preţuri cuprinse între 50 şi 150 de lei, iar cei în ghiveci ajung la 200 de lei. Brăduţii din Danemarca pornesc de la 70 de lei şi ajung la 400 de lei, pentru cei cu dimensiuni de peste doi metri. La brazii foarte înalţi, care ajung şi la opt metri, preţurile se negociază direct cu vânzătorii.
Nici în pieţele din sectorul 4 nu e mare înghesuială la cumpărat brazi, cu toate că preţurile sunt destul de bune, între 50 şi 100 de lei pentru pomii româneşti şi de la 80 de lei pentru cei din Danemarca.
"Vânzările au mers prost, au fost cam la jumătate faţă de anii trecuţi. Comercianţi sunt destui în pieţe şi au fost ocupate toate locurile disponibile. N