Si in post si dupa, marul ar trebui sa se regaseasca in alimentatie. Acest fruct cu reputatie de super-aliment contine vitaminele A, B1, B2, C si substante nutritive precum magneziu, fosfor, fier si potasiu.
Un mar de marime obisnuita contine cam cinci grame de fibre alimentare, asta insemnand cam 20% din doza zilnica recomandata. Merele nu contin grasimi, colesterol si nici sodiu. Odata consumate, tin foamea departe pentru mai mult timp si cele foarte dulci au darul de a potoli "foamea" de dulce pe care multe persoane o simt mai ales atunci cand sunt foarte obosite, dupa o zi de lucru prea incarcata, ori sunt stresate.
Se pare ca quercetina, impreuna cu alte substante din mar, reduce la jumatate riscul de cancer la plamani. Unele studii sugereaza ca merele imbunatatesc, in general, functionarea plamanilor, deoarece contin antioxidanti. Consumul regulat de mere ajuta la intarirea oaselor, curata si albeste dintii si intareste gingiile. Potasiul din compozitia merelor este important in normalizarea presiunii arteriale.
Persoanele care mananca zilnic mere au un nivel mai redus al colesterolului din sange. Un mar pe zi determina o crestere a nivelului de colesterol HDL, asa-zisul colesterol "bun", cu aproape 4%. Ca urmare a antioxidantilor continuti, merele au proprietatea de a proteja, in cea mai mare masura, impotriva radicalilor liberi care dauneaza organismului.
Echilibreaza colesterolul
Este adevarat ca un singur mar pe zi te fereste de doctor, dar se recomanda ca marul sa fie mancat cu tot cu coaja. Acidul ursolic din componenta coajei de mar tine colesterolul si nivelul zaharului din sange sub control. Daca, din diferite motive, nu poti manca marul cu tot cu coaja, atunci nu o arunca, ci usuc-o. Dupa uscare, cojile de mar pot fi date prin rasnita electrica de cafea.
Din pulberea obtinuta se po