Pentru a-i face pe turişti să vină la pensiuni de Sărbătorile de Crăciun, „pomana porcului" este şi ea reţetă garantată. Turiştii vin cu porcul, iar gazda îl pregăteşte „ca la mama acasă"
Sărbătorile de Crăciun pot fi o provocare pentru administratorii care vor să-i atragă pe turişti ca să le treacă pragul pensiunilor. „Ca să-i determini să vină, trebuie să le oferi altceva decât mâncare, băutură şi vile cu termopane. Altminteri te întrebi de ce la luxul pe care l-ai creat într-o pensiune, nu vine nimeni!", spune Laura Craioveanu, de la Agenţia Antrect. Femeia povesteşte că turismul vâlcean păcătuieşte la capitolul distracţie oferită turiştilor, motiv pentru care frumuseţile zonei nu reuşesc să compenseze lipsa de creativitate a administratorilor. „La Grădiştea, într-o zonă care nu este preponderent turistică, eu le-am oferit posibilitatea turiştilor să îşi cumpere un porc pe care noi să îl pregătim după obiceiurile şi tradiţiile din zonă. Noi gătim mâncărurile, facem analiza cărnii, iar restul produselor care le oferim sunt toate ecologice. Brânza de la vaca din gospodărie, ouăle din cuibar, laptele prospăt abia muls. Deja avem primii bucureşteni care au fost încântaţi de o asemenea ofertă. Dacă nu faci turism cu sufletul, nu vei rezista!", spune Laura Craioveanu.
În saci de dormit, la botul calului
Pe Valea Lotrului, la Brezoi, Mircea Onică a găsit o soluţie inedită să-i atragă pe turişti. „Mi-au plăcut foarte mult caii şi am făcut din asta o pasiune. Celor care vin în zonă le ofer posibilitatea să poată face călătorii în munţi, cu căruţa, cu săniile sau călare, în şa. Chiar şi cei care nu ştiu să călărească, pot învăţa! Caii sunt foarte blânzi, educaţi şi mă bazez pe ei pentru că îi cresc de mici! Am avut profesor universitar care la 60 de ani a învăţat să călărească şi a spus că a făcut din asta o pasiune. Un băieţel de patru ani care