Zonele multietnice şi multiconfesionale din Transilvania şi din Banat păstrează o multitudine de tradiţii legate de Crăciun. Există numeroase comunităţi locale în care Naşterea Domnului este serbată de două ori, o dată pe 25 decembrie şi o dată pe 6 ianuarie. Şi asta pentru că, în plan civil, aceste comunităţi folosesc în mod obişnuit calndarul gregorian, dar în biserici folosesc vechiul calendar iulian. În Transilvania şi Banat, comunităţile care serbează de două ori Naşterea Domnului sunt dominate etnic de ucrainieni şi de sârbi.
Colindatul ucrainienilor
Majoritatea familiilor de ucraineni din Maramureş locuieşte în satele de munte, iar în această izolare oamenii au venit mai rar în contact cu obiceiurile comerciale care împănează în ziua de astăzi sărbătoarea Crăciunului. Mihai Ziţac, din comuna Poienile de sub Munte, povesteşte că în seara de Ajun, primii care încep să vestească Naşterea Domnului sunt copiii, care încep să colinde, iar tradiţia spune că urmează ca în celelalte două zile de Crăciun să colinde şi adulţii. Aproape de miezul nopţii, întrega suflare se îndreaptă spre biserică, unde slujba ţine până în zorii zilei.
„Noi încă mai sărbătorim Crăciunul pe rit Vechi sau Crăciunul bătrân cum i se spune în popor. Atâta timp cât tinerii vor continua tradiţiile noastre putem spune că obiceiurile, tradiţiile şi sărbătorile se vor păstra într-o formă nealterată, deşi mulţi dintre consăteni, aproape 2.000 de persoane muncesc în străinătate", a spus Mihai Ziţac.
Bucate tradiţionale
Masa de Crăciun este şi ea tradiţională, pentru că ucrainiencele nici nu vor să audă de cozonacii din comerţ. Toate bucatele sunt preparate în casă.
„Pregătim totul acasă. De la pâinea coaptă pe vatră, cozonaci şi alte preparate ce în mare parte sunt de post. În seara de Ajun, după ce ajungem de la biserică servim doar preparate de post, ce