Localitatea care până acum trei ani nici măcar nu era marcată pe hartă are de ieri grădiniţă, prima oază de civilizaţie de acolo. Obişnuiţi să fie ocoliţi de oaspeţi, localnicii s-au cam speriat când au văzut că atâta lume străină a venit la ei.
Prima impresie când ajungi în satul Schinoasa, raionul Călăraşi, populat de romi, e că acesta e rupt de civilizaţie. Deşi aici locuiesc aproape 300 de suflete, nu există şcoală, biserică, magazin. Jumătate din localnicii maturi nu ştiu carte şi doar câţiva citesc pe silabe. Cei mai cărturari sunt câteva zeci de copii care merg la şcoala din satul vecin, Ţibirica.
Primăvara cătunul rămâne aproape pustiu. Cu toţii pleacă în Rusia la lucru şi se întorc acasă toamna târziu. Şi dacă afară plouă sau ninge, nimeni nu poate ieşi sau intra în Schinoasa. Când se satură să stea numai în case, oamenii se adună la fântâna din vale, locul numit de ei centrul satului.
VEZI GALERIE FOTO
De ani buni nu au mai văzut oameni străini în sat. Aşa că deschiderea grădiniţei, în prezenţa oaspeţilor, a fost un mare eveniment. Valentina Ciobu a venit la ceremonie cu nepoţica Vlada, de trei anişori. Femeia, fără carte, ne-a spus că s-a bucurat foarte mult că măcar nepoata ei va învăţa să citească şi să socotească.
Valentina Ciobu crede totuşi că cea mai mare problemă a lor e lipsa unui magazin. „Dacă am bani, mă duc la Ţibirica o dată pe săptămână să cumpăr pâine, sare, bomboane pentru copii. Dacă nu am parale însă, răbd până ne cheamă „gheaghea" (persoana care le dă de lucru cu ziua)", povesteşte femeia.
GRĂDINIŢA, ÎN CASA UNUI BĂTRÂN
Instituţia preşcolară a fost deschisă în casa lui Pintilie Cozma (80 de ani). Bătrânul a dat-o în arendă, iar el şi cu nevastă-sa s-au mutat într-o anexă. „Am cinci băieţi şi două fete. Toţi s-au dus de la mine. Mie nu-mi trebuie atâta spaţiu. Aşa câştig şi eu o capică să cu