EXCLUSIV EVZ. Opoziţia faţă de aderarea ţării noastre la spaţiul fără frontiere este efectul convieţuirii guvernului olandez cu extremiştii lui Geert Wilders, spun un ziarist şi un antreprenor din Ţara Lalelelor. Sursa: AGERPRES
Argumentul invocat de Olanda pentru a bloca aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, şi anume corupţia din cele două ţări, este doar un pretext folosit de guvernul de la Haga pentru a nu-şi înstrăina aliaţii de extremă dreapta din parlament.
Dincolo de aceste simple calcule politice, nu există nicio altă raţiune pentru care coaliţia olandeză de guvernământ să se pună de-a curmezişul celorlalte 24 de ţări comunitare, unde corupţia de la Bucureşti şi Sofia nu face obiectul unor negocieri de culise între partide.
"Această opoziţie de la nivelul guvernului reflectă doar întro mică măsură preocupările de la nivelul societăţii privind eventualele riscuri asociate aderării celor două ţări la Spaţiul Schengen, dar şi acestea au fost alimentate de ascensiunea extremei drepte şi de popularitatea de care se bucură PVV", a declarat, pentru EVZ, Robin Pascoe, redactor-şef al portalului de ştiri DutchNews.nl.
Partidul Libertăţii (PVV), condus de controversatul Geert Wilders, este formaţiunea de extremă dreapta care susţine cabinetul minoritar de la Haga. În schimbul acestui sprijin, Wilders a cerut, printre altele, blocarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen din cauza a ceea ce numeşte lipsa de progrese în lupta împotriva corupţiei.
Precedentul Serbiei
Preocupările olandezilor de rând nu îi vizează însă în mod expres pe români şi bulgari, a subliniat Pascoe. De exemplu, principala grijă a olandezilor, una de care guvernul se ocupă în prezent, este aşa-numitul "turism al beneficiilor sociale" - migraţia locuitorilor din celelalte ţări UE în Olanda pentru a primi