Roşu, negru sau roze, vinul rămâne prieten de nădejde al Crăciunului, lucru spus de profesorii de la Facultatea de Agricultură şi Horticultură din Craiova, care s-au gândit că pot spune povestea sărbătorii tradiţionale printr-o prezentare a rodului cercetărilor făcute împreună cu studenţii lor.
Aşa că ieri au deschis uşile holului central al Universităţii şi i-au poftit pe craioveni la o degustare de vinuri din podgoriile regiunii, dar şi la o gustare de struguri, mere, nuci, alune, dându-le de înţeles că soiurile lor diverse pot fi de voie daruri delicioase pentru colindătorii care le vor bate în uşă zilele acestea.
Cu lipici la public s-au dovedit a fi vinurile şi curiozităţile legate de acestea, de la cum se ţine, cum se roteşte paharul, cum se savurează prima înghiţitură. Nu-l ţinem nici de disc pentru că riscăm să ne cadă, dar nici nu-l apucăm cu toată mâna de partea de sus, ci doar de picior, cu trei degete.
„Nu-l umplem ca să-i putem urmări culoarea şi limpiditatea. Nuanţa este în strânsă legătură cu vârsta vinului. Urmează etapa olfactivă, iar la final cea gustativă, când se încheie toată aventura vinului şi existenţa lui pe această planetă, printr-o sorbitură“, a povestit profesorul Constantin Băducă. Pentru că masa de Crăciun înseamnă multe bucate preparate din carne de porc, îl recomandă ca însoţitor al fripturii.
Click pe POZE pentru galerie foto de la expoziţie
„E bun să fie roşu puternic, iar la piftii, sarmale potrivit ar fi un alb sec cu aciditate mai mare“, a mai spus profesorul de Agricultură – Horticultură, amintindu-le consumatorilor că „vinul îţi e prieten cât timp nu abuzezi de el“.
Craiovenii au putut degusta în expoziţii vinuri vechi, din 2001 şi 2003, premiate în ţară şi în străinătate, în Portugalia şi în Belgia, precum „Prinţul Vlad“ Cabernet Sauvignon şi Merlot de Vân