Limitele maxime până la care instituţiile publice pot atribui contracte prin procedura cererii de oferte şi pentru a căror depăşire trebuie publicat un anunţ de intenţie pentru licitaţie vor fi ridicate, începând cu anul viitor, la valori care vor rămâne valabile pentru o perioadă de doi ani.
Noile praguri valorice valabile pentru procedurile de achiziţie publică la nivel naţional vor fi introduse în baza unui regulament al Comisiei Europene şi vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2012, urmând să fie aplicate tuturor procedurilor lansate după această perioadă, anunţă Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.
Astfel, plafonul echivalent în lei de 4,8 milioane euro pentru contracte de lucrări, în marja căruia autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte, va fi ridicat la cinci milioane euro.
Plafonul a fost deja ridicat la sfârşitul anului trecut de la limita maximă iniţială de un milion euro.
Aceeaşi procedură va fi aplicată şi pentru contractele de servicii, a căror limită maximă până la care se poate accepta atribuirea prin cerere de ofertă va fi majorată de la 193.000 euro la 200.000 euro, echivalent în lei.
Majorări corespunzătoare vor fi aplicate şi în cazul limitei valorice în funcţie de care autoritatea contractantă trebuie să publice un anunţ de licitaţie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În acest caz, pragul valoric al unui contract de servicii va fi ridicat de la echivalentul în lei a 125.000 euro la 130.000 euro.
Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) transmite că aceste modificări sunt operate regulat de Comisia Europeană, ultima revizuire a pragurilor în raport cu rata inflaţiei fiind efectuată în ianuarie 2010.
Limitele maxime până la care instituţiile publice pot atribui contracte prin pr