Pe piaţa închirierilor auto locală se practică preţuri mai mari decât în multe ţări
2011 a fost un an mai bun, însă sunt tot mai puţine firme de profil
România este una dintre ţările în care închirierea unei maşini solicită mult buzunarele celor care au nevoie de o maşină. Este o piaţă dictată de clienţi străini şi măcinată de criza ultimilor ani, care a redus semnificativ numărul firmelor de profil. Pe fondul unui parc auto foarte mic şi preţuri afişate de agenţii foarte mari. Atât de mari încât sunt puţine pieţe din Europa în care se practică preţuri mai mari ca în România, iar acele ţări o fac pe fondul unei cereri consistente. Între timp, piaţa locală este una sezonieră, perioadele de vacanţă şi concedii fiind cam singurele în care proprietarii acestor firme fac bani.
"Criza financiară a afectat foarte mult piaţa românească de închirieri auto. Foarte multe firme de profil s-au închis. Din ce ştiu eu, numărul de firme s-a redus cu 30%. 2011 a fost un an mai bun. Faţă de 2010, rata închirierilor a crescut, din datele noastre cu aproximativ 30%, tendinţă care s-a resimţit şi la nivelul pieţei, însă parcul auto este mult mai mic. Am putea vorbi de o eficientizare a pieţei pe fondul concurenţei", a declarat, pentru Curierul Naţional, Mihai Ionescu, proprietar şi administrator al First Rent a Car, firmă înfiinţată în 2006 şi care are în prezent un parc auto de circa 50 de maşini.
Reprezentanţii Sixt Rent a Car au confirmat tendinţa pieţei şi plasează creşterea din acest an în jurul a 30%, dacă şi estimările pentru această perioadă se confirmă. "În România, pentru acest sezon al Sărbătorilor de Iarnă, estimăm o creştere de circa 20% faţă de anul trecut. Se menţine astfel trendul crescător pe care l-am avut în acest an, o creştere medie de 30%. Mare parte din segmentul leisure din această perioadă înlocuieşte segmentul corporate, business,