De 40 de ani, Ioan Oros îmbracă un costum roşu şi împarte bucurie copiilor. Toţi cred că este Moşul „cel adevărat“, mai ales că barba lui este naturală şi oricine poate trage de ea.
Actor de profesie, Ioan Oros îşi intră atât de bine în rol încât, om mare să fii, şi tot ai impresia că bătrânul de lângă tine e autenticul Moş Crăciun, care vine la tine după ce ţi-a citit scrisoarea scrisă cu litere mari, pentru ca acesta să o poată citi şi să-ţi aducă exact ce-ţi doreşti.
„Din 1963 am lucrat la Teatrul de păpuşi, iar din 1970 am început să mă îmbrac în Moş Crăciun. Pe vremea aceea trebuia să-mi pun mască, fiindcă nu aveam riduri, şi barbă falsă", povesteşte Moş Crăciun de Oradea (Bihor). Acum însă, nu mai are nevoie decât de costumul roşu cu alb pentru a intra în pielea personajului. „Din luna octombrie nu-mi mai tai barba, până după Sărbători. Vreau să fiu cât mai natural pentru micuţii care mă aşteaptă an de an", spune Ioan Oros.
Îşi anunţa sosirea cu portavocea
Ajuns la 69 de ani, bărbatul le-a adus daruri „din Laponia" mai multor generaţii de orădeni, prin mâinile sale trecât visurile materializate a mii de copii.
„Persoanele cărora le-am dăruit cadouri în urmă cu 30 de ani au ajuns să mă cheme acum la serbările copiilor lor. Unii dintre copiii pe care i-am făcut fericiţi în urmă cu 40 de ani sunt deja bunici şi apelează la mine pentru nepoţeii lor", constată cel mai bătrân Moş Crăciun din Oradea.
Ioan Oros îşi aminteşte cu melancolie anii când sosea cu viteză în Gara Oradea, unde îl aşteptau sute de copii. „Peronul era arhiplin, de fiecare dată. Pentru ca să mă audă fiecare, foloseam o portavoce. După ce împărţeam cadourile, străbăteam oraşul cu un car alegoric", rememorează Moşul, pentru care cea mai mare satisfacţie este să-i vadă pe copii fericiţi, cu obrajii îmbujoraţi de emoţie. Deşi ca actor a jucat î