Au plecat din Timişoara spre malul mării fără o calificare şi s-au întors salvamari cu acte. Până în prezent, 14 persoane din vest au reuşit să obţină diplomele recunoscute internaţional. Pentru ele, aceştia au trebuit să treacă prin încercări destul de grele, antrenamentul fiind unul dificil şi solicitant fizic.
Recrutările de salvamari au început în luna iunie a acestui an. Cursurile gratuite sunt finanţate în cea mai mare parte de Uniunea Europeană, prin programul de dezvoltare al resurselor umane şi se adresează şomerilor care doresc să obţină o calificare. În prima şcoală civilă de salvamari din România, care dispune de un centru de pregătire specializat, se intră relativ uşor, singura condiţie fiind anumite acte medicale care să ateste că solicitantul este sănătos. Ca să pleci cu diplomă, lucrurile devin mai complicate.
„A trebuit să facem faţă unor antrenamente fizice cum nu fac nici mulţi sportivi de performanţă. Am alergat câte opt kilometri la două zile, am făcut multe exerciţii de caiac, de înot cu placa de salvare şi altele. Examenul final a constat în 16 probe practice şi una teoretică. Cel mai greu a fost testul de apnee (oprire temporară a respiraţiei). A trebuit să înotăm 36 de secunde fără să luăm aer. Un coleg a dat testul de 34 de ori până l-a luat", a precizat Lucian Micu, 19 ani, din Timişoara, poreclit de colegi „Mansour".
Vor în alte ţări
După ce au obţinut calificarea, tinerii spun acum că şi-ar dori să profeseze în ţări ale Uniunii Europene sau chiar în locuri mult mai depărtate. Potrivit acestora, oferte există din România până în Australia. Principalul motiv pentru care vor să plece în alte state este salariul, care în ţară este de cel mult 1.500 de lei, în ţările mai bogate ale UE plătindu-se aceeaşi sumă, dar în euro.
Curajoşii se pot înscrie în continuare
Cursurile de salvamari continuă până către sfârş