Agenţia de rating Moody's a declarat luni că ratingul AAA al Marii Britanii este ameninţat de criza datoriilor europene, iar eforturile liderilor britanici de a ţine sub control bugetul ar putea fi date peste cap de viitoarele şocuri asupra economiei. În ciuda riscurilor existente, dobânzile plătite de guvernul britanic pentru banii atraşi din piaţă sunt încă aproape de minimele istorice. Un semnal că pieţele se bazează pe faptul că, în caz de nevoie, Bănca Centrală a Angliei nu va ezita să intervină în pieţe.
Reducerea ritmului de creştere economică a Marii Britanii pune sub semnul întrebării capacitatea acesteia de a absorbi viitoarele şocuri fiscale, în viziunea analiştilor de la Moody's. „De la raportul anual de anul trecut, marja de manevră a Marii Britanii s-a diminuat simţitor", a declarat Sarah Carlson, analist Moody's, pentru reporterii Reuters, după publicarea documentelor de sfârşit de an referitoare la abilitatea Marii Britanii de a-şi plăti datoriile.
Jucătorii pe pieţe sunt acum atenţi la ştirile cu privire la ratingul AAA al Franţei, care a generat o dispută aprinsă între Paris şi Londra, după ce oficialii francezi au sugerat că ratingul Marii Britanii ar trebui redus prima dată şi nu cel al Franţei, care, în opinia francezilor s-ar afla pe o poziţie mult mai bună, atât din punctul de vedere al datoriei publice, cât şi al creşterii economice.
Anglia se bucură încă de încrederea pieţelor, ceea ce face ca randamentele la obligaţiunile pe zece ani să se menţină aproape de minimele istorice, la doar puţin peste 2 procente. „Perspectiva stabilă actuală a ratingului AAA al Marii Britanii depinde în mare parte de abilitatea guvernului de a urmări îndeaproape programului de consolidare fiscală", a scris Moody's în raportul anual.
Ratingul Marii Britanii, influenţat de extinderea crizei zonei euro
Moody's a ţinut să pre