Peste 10.000 de soldaţi au dezertat din armata siriană, militarii în termen refuzând să se mai prezinte la unităţi, dezvăluie ziarul israelian Haaretz, citând surse din serviciile occidentale de informaţii. Sursa: Reuters
Deşi ofiţerii de rang înalt rămân loiali liderului de la Damasc, Bashar al-Assad, militarii din eşalonul inferior dezertează în masă, în unele cazuri fiind vorba chiar de unităţi întregi. Armata rămâne însă principalul pilon al regimului Assad.
Surse din serviciile străine de informaţii au mai dezvăluit că armata transferă manifestanţii răniţi din spitale în bazele militare pentru a-i împiedica să stea de vorbă cu observatorii trimişi de Liga Arabă în Siria. Aceştia vor să se asigure că regimul Assad şi manifestanţii opoziţie respectă un armistiţiu mediat de organizaţia pan-arabă.
Autorităţile de la Damasc încearcă să ţină sub control masele de opozanţi, adoptând o nouă lege prin care cei care "fac contrabandă cu arme în scop terorist" sunt condamnaţi la moarte.
Pe lângă dezertările în masă din armata siriană, un al indiciu privind fragilitatea regimului sirian este decizia grupării palestiniene Hamas de a-şi muta sediul din Damasc, anticipând probabil o eră post-Assad. Israelul prevăzuse deja căderea regimului Assad în decurs de câteva săptămâni.
Una din preocupările principale ale Occidentului este soarta dezpozitelor militare de rachete şi arme chimice în cazul prăbuşrii regimului de la Damasc. Potrivit unor relatări din presă, mişcarea şiită Hezbollah a transferat deja mai multe rachete cu rază lungă de acţiune din Siria în Liban. Nu există însă niciun indiciu privind eventualul transfer de arme chimice de către militanţii şiiţi.
Serviciile militare de informaţii din Israel au prezentat deja un raport detaliat guvernului de la Ierusalim în care avertizează că revoltele din lumea a